Elin Jaconelli

50 shades of fuck you

 

 
 
jag har funderat lite på fenomenet 50 shades of grey. för, det är verkligen ett fenomen. en kioskvältare av sällan skådat slag! jag minns inte senast en film skapade så mycket hype, väckte så mycket uppmärksamhet, framkallade så mycket åsikter. hur kan en bok med halvdåligt språk & en cheesy story bli en sådan succé? svaret är enkelt: för att den är något så ovanligt som porr för kvinnor. vi är svältfödda på bra porr. jag älskar sex, men hatar porr. 20 minuters avsugning i närbild följt av analpenetration är inte sexigt. 50 shades of grey-triologin är 1500 sidor sex anpassat för kvinnor - skrivet av en kvinna! sida efter sida med kärlek, romantik, mystik, närhet, kemi & sex som nog har fått många av oss att önska att vi också hade ett "rött rum" hemma. & en hushållerska. & en löjligt rik respektive med egen helikopter.
 
många pretentiösa människor påstår att 50 shades of grey-böckerna är dåligt skrivna. dem vill jag påminna om att 50 shades of grey är en askungesaga med inslag av BDSM. det är en triologi som enbart sammanfattar kvinnors fantasier, upphöjt till en högre nivå, som i all fiktion. den är bra precis som den är. den behöver inte ha ett mer avancerat eller högtravande språk. den är uppslukande & sexig i all sin enkelhet.
 
dessa pretentiösa människor tycker ofta också att 50 shades of grey är kvinnoförnedrande. har ni sett hur porrindustrin ser ut idag? är ni medvetna om hur kvinnor exploateras & objektiferats i den "riktiga" porrbranschen? i mansporr är kvinnan enbart ett kön. hennes lust & njutning har ingen betydelse. hon är bara en uppsättning hål som ska användas i så många positioner som möjligt. i 50 shades of grey är kvinnan huvudpersonen. det är anastasias sexualitet som är i fokus. christian grey är den som öppnar dörren för henne & bjuder in, men det är hela tiden hennes sexuella resa som är viktig. han må vara den dominanta & hon den undergivna, men deras samtycke är tydligt & hon är inget offer. de är båda förtrollade av varandra, förlorade i varandra. att vara undergiven sexuellt innebär inte att man blir förnedrad & att vara dominant sexuellt innebär inte att man har makt. sex som sker under samtycke är ingen våldtäkt. att vara undergiven i livet är inte samma sak som att vara undergiven i sexlivet. christian vill att anastasia skriver på ett kontrakt, han väljer vad hon ska ha på sig, han bestämmer hur ofta hon ska träna & vilken bil hon ska köra. så vill ingen av oss ha det i verkligheten, men det är själva fantasin av den framgångrike mannen med full kontroll som lockar. som bekant behöver inte en sexfantasi vara exakt vad man vill ha i verkliga livet & 50 shades of grey är just det: en fantasi! kan den inte bara få vara det utan att en massa fobecks ska smutskasta den?
 
50 shades of grey spelar inte bara på kvinnors sexuella fantasier utan också på deras (vår) hopplösa dröm om att kunna förändra en man. vi vill alla ha en bad boy som är en good guy bara för oss. christian grey är den känslomässigt störde, men kärlekstörstande mannen med en mörk bakgrund, som anastasia omvänder. det är en saga om hur en kvinna räddar en man. hur han blir bara hennes.
 
 
 
jag tycker faktiskt att det känns mäktigt att jag & miljontals andra kvinnor gick till bokhandeln & köpte böcker som skulle göra oss kåta. tjejers sexualitet har varit tabu i all evighet & det känns som att någonting hände när 50 shades of grey lanserades. i en handvändning så blev det okej för kvinnor att vilja konsumera erotik. plötsligt så fanns det sexuell litteratur som vi kunde köpa utan att skämmas. vi sade "fuck you" till den gamla manschauvinistiska normen att kvinnor bara ska bli kåta när en man vill ha sex. kvinnor ska bara "ställa upp" & har nästan alltid huvudvärk när mannen vill komma till. vi vill ju aldrig egentligen. men, om vi skyller på huvudvärk så är det förmdoligen för att vår man knullar dåligt. tjejer är också kåta! är det inte underbart att vi plötsligt slängde upp en hel serie med sexböcker på kassadisken? & är det inte befriande att biosalongerna fylldes med fnittriga tjejgäng (& en & annan rodnande pojkvän) som ville se 50 minuters sex på vita duken? "fuck you" normer, här kommer vi!!!
 
det enda som är kvinnoförnedrande med 50 shades of grey är att det är den första boken/filmen i sitt slag. den här revolutionen borde ha skett mycket tidigare. så, 50 shades of fuck you till alla nötter som inte unnar oss tjejer att konsumera sex & erotik som faktiskt tilltalar oss!
 
 
 
 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas