Elin Jaconelli

50 shades of fuck you

 

 
 
jag har funderat lite på fenomenet 50 shades of grey. för, det är verkligen ett fenomen. en kioskvältare av sällan skådat slag! jag minns inte senast en film skapade så mycket hype, väckte så mycket uppmärksamhet, framkallade så mycket åsikter. hur kan en bok med halvdåligt språk & en cheesy story bli en sådan succé? svaret är enkelt: för att den är något så ovanligt som porr för kvinnor. vi är svältfödda på bra porr. jag älskar sex, men hatar porr. 20 minuters avsugning i närbild följt av analpenetration är inte sexigt. 50 shades of grey-triologin är 1500 sidor sex anpassat för kvinnor - skrivet av en kvinna! sida efter sida med kärlek, romantik, mystik, närhet, kemi & sex som nog har fått många av oss att önska att vi också hade ett "rött rum" hemma. & en hushållerska. & en löjligt rik respektive med egen helikopter.
 
många pretentiösa människor påstår att 50 shades of grey-böckerna är dåligt skrivna. dem vill jag påminna om att 50 shades of grey är en askungesaga med inslag av BDSM. det är en triologi som enbart sammanfattar kvinnors fantasier, upphöjt till en högre nivå, som i all fiktion. den är bra precis som den är. den behöver inte ha ett mer avancerat eller högtravande språk. den är uppslukande & sexig i all sin enkelhet.
 
dessa pretentiösa människor tycker ofta också att 50 shades of grey är kvinnoförnedrande. har ni sett hur porrindustrin ser ut idag? är ni medvetna om hur kvinnor exploateras & objektiferats i den "riktiga" porrbranschen? i mansporr är kvinnan enbart ett kön. hennes lust & njutning har ingen betydelse. hon är bara en uppsättning hål som ska användas i så många positioner som möjligt. i 50 shades of grey är kvinnan huvudpersonen. det är anastasias sexualitet som är i fokus. christian grey är den som öppnar dörren för henne & bjuder in, men det är hela tiden hennes sexuella resa som är viktig. han må vara den dominanta & hon den undergivna, men deras samtycke är tydligt & hon är inget offer. de är båda förtrollade av varandra, förlorade i varandra. att vara undergiven sexuellt innebär inte att man blir förnedrad & att vara dominant sexuellt innebär inte att man har makt. sex som sker under samtycke är ingen våldtäkt. att vara undergiven i livet är inte samma sak som att vara undergiven i sexlivet. christian vill att anastasia skriver på ett kontrakt, han väljer vad hon ska ha på sig, han bestämmer hur ofta hon ska träna & vilken bil hon ska köra. så vill ingen av oss ha det i verkligheten, men det är själva fantasin av den framgångrike mannen med full kontroll som lockar. som bekant behöver inte en sexfantasi vara exakt vad man vill ha i verkliga livet & 50 shades of grey är just det: en fantasi! kan den inte bara få vara det utan att en massa fobecks ska smutskasta den?
 
50 shades of grey spelar inte bara på kvinnors sexuella fantasier utan också på deras (vår) hopplösa dröm om att kunna förändra en man. vi vill alla ha en bad boy som är en good guy bara för oss. christian grey är den känslomässigt störde, men kärlekstörstande mannen med en mörk bakgrund, som anastasia omvänder. det är en saga om hur en kvinna räddar en man. hur han blir bara hennes.
 
 
 
jag tycker faktiskt att det känns mäktigt att jag & miljontals andra kvinnor gick till bokhandeln & köpte böcker som skulle göra oss kåta. tjejers sexualitet har varit tabu i all evighet & det känns som att någonting hände när 50 shades of grey lanserades. i en handvändning så blev det okej för kvinnor att vilja konsumera erotik. plötsligt så fanns det sexuell litteratur som vi kunde köpa utan att skämmas. vi sade "fuck you" till den gamla manschauvinistiska normen att kvinnor bara ska bli kåta när en man vill ha sex. kvinnor ska bara "ställa upp" & har nästan alltid huvudvärk när mannen vill komma till. vi vill ju aldrig egentligen. men, om vi skyller på huvudvärk så är det förmdoligen för att vår man knullar dåligt. tjejer är också kåta! är det inte underbart att vi plötsligt slängde upp en hel serie med sexböcker på kassadisken? & är det inte befriande att biosalongerna fylldes med fnittriga tjejgäng (& en & annan rodnande pojkvän) som ville se 50 minuters sex på vita duken? "fuck you" normer, här kommer vi!!!
 
det enda som är kvinnoförnedrande med 50 shades of grey är att det är den första boken/filmen i sitt slag. den här revolutionen borde ha skett mycket tidigare. så, 50 shades of fuck you till alla nötter som inte unnar oss tjejer att konsumera sex & erotik som faktiskt tilltalar oss!
 
 
 
 

lyocell

 
 
klämde lite på den här långskjortan inne på h&m igår. bestämde mig för att jag inte behövde den, men nu undrar jag faktiskt om inte det var fel beslut?
den hade ju varit superfräsch under en en tunn, stickad tröja! den kostar bara 99:- & är i en skön lyocellmix.
 

american apparel

 
 
 
 
 
mina mjukisbyxor med hög midja är signerade american apparel & hittas HÄR.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

med hull & hår

 
 
 
jag får många frågor om självkänsla & självförtroende & även om jag kanske inte någon expert i ämnet så har jag alltid varit väldigt trygg i mig själv & jag har nog en hel del knep att dela med mig av. jag gillar mig själv. jag mår bra i mitt eget sällskap. jag tycker om vad jag ser i spegeln. jag går med huvudet högt & är stolt över vem jag är & över vad jag gör. man behöver inte vara världens snyggaste eller mest framgångsrika person för att känna sig unik, viktig & värdefull. för mig har självkänslan & självförtroendet har alltid funnits i benmärgen. jag har skött mig själv & aldrig varit särskilt intresserad av vad människor i min omgivning gör eller tycker. jag har dåliga dagar precis som alla andra, men jag känner mig nästan alltid som en bomb! en tillgång. en bra människa. att ha god självkänsla innebär att man ser ett inre värde hos sig själv. att man älskar sig själv även när man misslyckas & att man inte låter sig påverkas av vad andra tycker. att ha god självkänsla innebär att man känner en trygghet i sin egen person. att ha bra självförtroende handlar mer om prestationer. att ha bra självförtroende innebär att man är medveten om sina goda egenskaper. man vet vad man är bra på & känner sig kapabel.
 
jag är säker på att man kan arbeta med såväl sin självkänsla som sitt självförtroende. med rätt inställning & lite smarta tankesätt så kan man få den där nobody puts baby in a corner-jävlar anamman. men, man kan inte sitta i ett hörn & tycka synd om sig själv & tro att självförtroendet helt plötsligt ska växa fram.
 
 
 
 
vi har alla två liv. det andra livet börjar när vi inser att vi bara har ett.
detta är mina bästa tankesätt & knep för att det andra livet ska börja:
 
 
 
 
vi har alla fått vars ett liv, ett visst antal år & ingen av oss får en andra chans. ingen av oss kommer att återfödas i en perfekt kropp utan celluliter & kroppshår. vi får helt enkelt ta våra kroppar för vad de är. visst kan man finputsa, träna & sminka. att göra det bästa av vad man har är bara smart! du är född med dina såkallade brister, de finns i ditt dna & är nedärvda till dig från tidigare generationer. du är skapt precis så som du är & det är ett stort slöseri med tid att fokusera på det som är "fel". du kommer nämligen att få leva med de där "felen" resten av ditt liv. släpp det. gå vidare.
 
påminn dig själv om vilken tur du har. ja, dina bröst är kanske olika stora, men du är frisk. du har din hälsa. dina ben bär dig dit du vill & du klarar vardagen utan hjälp. du har tur & du är faktiskt riktigt dum om du inte gillar din kropp. din fantastiska, starka kropp som faktiskt fungerar precis som den ska. ge den lite kärlek!
 
jämför dig inte med andra. & sluta för guds skull upp att jämföra dig med kändisar! att jämföra sig med kändisar är masochistiskt. det är en kamp som inte går att vinna! kändisar har personlig kock, personlig tränare, superstylist & en plastikkirurg på ständig jour. det vore konstigt om de inte var snyggare än oss vanliga dödliga! om du inte kan låta bli att jämföra dig med andra så jämför dig med dina medmänniskor. alla vanliga, mediokra människor som du möter varje dag.
 
var kritisk mot idealen. bli medveten om hur idealen hela tiden förändras. för oss kvinnor har idealet gått från kurvig som marilyn monroe på 50-talet till silikontuttar till size zero till supersmal med megarumpa till att alla nu ska tävla i bikinifitness. vi kan omöjligt leva upp till allt. hoppa inte på tåget utan stå fast vid dina principer. vad tycker du är vackert?
 
föreviga de tillfällen då du känner dig riktigt snygg! fota & titta tillbaka när du känner att självförtroendet vacklar.
 
gör dig i ordning även om du inte ska lämna lägenheten på hela dagen. jag menar inte att du ska klä på dig dina tajtaste jeans & göra en full sminkning för givetvis ska man få unna sig slappedagar! det är ju urskönt! men, det är inte kul att se sig själv i spegeln om man fortfarande har sin sovfrisyr & pojkvännens sunkiga t-shirt på sig. välj en outfit som är både bekväm & snygg & lägg på några lager mascara så blir det plötsligt mindre ångestladdat att gå in i badrummet med lampan tänd...
 
ta åt dig av komplimanger. om man är osäker på sig själv så har man också svårt för att lita på att människor menar det de säger när de ger en komplimanger. däremot så suger man åt sig som en svamp när någon säger något negativt. det är en ond cirkel. bestäm dig för att du ska lita på folks komplimanger i fortsättningen. & bli mer generös med dina egna komplimanger också! att vara snäll mot andra ökar ens egen självkänsla något enormt & det bästa tillfället att ge en komplimang är alltid när man tänker den! gå inte runt & tänk snälla saker om dina vänner, din familj eller någon främling som du går förbi på stan. ut med det bara!
 
sluta att se andra tjejer som rivaler. vi spelar i samma lag. man kan inte konkurrera mot 50% av jordens befolkning. var inte avundsjuk & missunnsam utan fokusera på dig själv.
 
detta kommer kanske som en chock, men det kommer alltid att finnas någon med fastare rumpa, djupare bränna, rakare tänder, fylligare läppar, skarpare kindben, längre ben, smalare midja, tjockare hår... oavsett hur fin du är så kommer det alltid att finnas någon som är finare. därför ska du se till att du har mer att erbjuda än bara ditt utseende. att vara söt blir snabbt ointressant om man är enbart söt. intelligens, humor, empati, livserfarenheter, åsikter, kreativitet, vilja, respekt... listan kan göras lång på egenskaper som är rätt så trevliga att kombinera söthet med...
 
lär dig att klä dig efter just din kroppsform. lägg inte så stor vikt vid trender utan välj plagg som du faktiskt känner dig snygg i. plagg som framhäver det du vill & som döljer det du vill. våga be om hjälp om du känner dig osäker i provrummet. jag vill gärna framhäva mina ben & min midja, men dölja min lilla muffintop. därför är höga midjor perfekta för mig! då markerar jag det parti där jag är som smalast & muffintopen kamoufleras.
 
titta inte på vågen. vågen är en idiotisk uppfinning. du kan väga fem kilo mer för att du har ätit, druckit & inte bajsat. du kan väga tre kilo mindre för att du är bakfull & uttorkad. din vikt är inte relvant! låt inte vågen påverka din självkänsla & ditt självförtroende mer. våga vägra våg!!!
 
fundera över hur du ser på dina medmänniskor. är du lika kritisk mot deras kroppar & utseenden som du är mot dig själv? när du tittar på din bästa vän eller din syster så ser du en person är alldeles lagom stor & helt perfekt på sitt eget vis. när du ser främlingar så tycker du oftast ingenting om hur de ser ut. & visst dömer du dig själv mycket hårdare? ingen i din omgivning tittar på dig under lupp & letar fel på samma sätt som du gör med dig själv.
 
våga synas!!! visa hud, strutta fram i höga klackar, använd dina vampiga läppstift & använd kläder med färg! att få lite uppmärksamhet till vardags ger en härlig kick!
 
lev inte som en sjuk. ät mat som du tycker om & njut av livet. lyckliga människor strålar!
 
oroa dig inte för vad killar tycker. posera inte när du tror att han tittar, var osminkad, sov utan bh, ha sex med lampan tänd. killarna som du dejtar är inte perfekta, men visst har du varit kär några gånger ändå? när man tycker om någon så ser man inga fel!
 
dita von teese har ett väldigt bra ordspråk: you can be the ripest, juiciest peach in the world, and there's still going to be somebody who hates peaches. så ser verkligheten ut. smaken är som baken & vi kan inte göra alla nöjda. jag tycker inte att alla är attraktiva & alla tycker inte att jag är attraktiv. & vet ni vad? det skiter jag faktiskt i.
 
var realistisk. tänk efter. gör det nu. hur viktiga är dina bristningar på höfterna i det stora sammanhanget? spelar det egentligen någon roll?
 
 
 
 
älska er själva. skinn & ben & fett & bristningar & celluliter & fisar & fräknar & skavanker. ät upp er själva med hull & hår.
 
 
 
 
 
 
 
 

ghetto

 
jag använder mycket matta ögonskuggor just nu & saknade en riktigt mörkbrun skugga i min arsenal av matta skuggor.
make up store ligger intill butiken som jag jobbar i så problemet gick snabbt att lösa!
 
make up store microshadow "ghetto" har tre användningsområden:
 
1. man kan applicera den över hela ögonlocket & sedan tona ut den i globlinjen med en ljusbrun, varm skugga. smokey eyes på ett kick!
2. man kan arbeta in den i globlinjen för att skapa djup när make up:en inte känns tillräckligt intensiv.
3. den är även klockren till brynen med sin rätt så neutrala bruna ton.
 
 

the scultping powder

 
kevyn aucoin är ett märke som fångade min uppmärksamhet för ett par år sedan, men som då inte gick att få tag på för oss i lilla sverige. men, näthandeln expanderar ju något hysteriskt & nu är det få sminkmärken som inte finns tillgängliga för oss. härligt! min första produkt från kevyn aucoin blev the sculpting powder. det är ett gråbrunt puder som man använder för att skapa skuggor i ansiktet. för att framhäva kindben & för att forma näsan. man måste vara lätt på handen med the sculpting powder. när jag använde det första gången så var jag alldeles för generös & applicerade det på samma sätt som jag brukar applicera mina solpuder/bronzers, men då såg jag bara grå smutsig ut. det är otroligt kallt i tonen så det är viktigt att man koncentrar det till precis rätt områden. då kan man skulptera fram konturer som man inte ens trodde att man hade & skapa riktig shading-magi!
 
 
 
 
 
 
 

buff

 
 
om man upplever att mac paint pots är för tjocka & veckar sig på ögonlocken så finns det ögonskuggsprimers som är tunnare & mindre benägna att krackelera. jag har inte oljiga ögonlock så paint pots är några av mina favoriter (både som primers & som krämskuggor), men jag gillar även eye basics från laura mercier. eye basics är mer lättflytande, något torrare & kommer i en smart förpackning med en praktisk applikator.
 
eye basics finns i många färger. det finns flera olika hudfärgade där man kan välja den som passar ens hudton bäst & det finns även neutraliserande färger som blått & peach som är bra om man har missfärgningar, rodnad eller mörka toner på ögonlocken. då får man en bra bas att applicera ögonskugga på. en blank canvas liksom. jag har nyansen "buff" som är rosa/hudfärgad med diskret lyster. den valde jag för att jag ville ha en primer som inte är helt matt. jag ville ha den där extra uppljusande & uppiggande effekten som man får av skimmer. jag duttar på "buff" med applikatorn & arbetar sedan in den på ögonlocken & upp till ögonbrynen. den funkar utmärkt som primer & håller ögonskuggan på plats utan att förändra färgen på skuggan. men, den är också bra att ha de dagar som man inte vill ha en full make up utan bara ge ögonlocken en jämn & fin ton.
 
 
 
 
 
 

viva glam

 
det var en himla tur att jag bestämde mig för att införskaffa både läppstiftet & läppglanset från mac's senaste samarbete med rihanna. jag gillar nämligen varken läppstiftet eller läppglanset för sig självt. men, tillsammans: BOOM! viva glam rihanna 2 är en läpp-duo som förvisso inte passar alla & deras mammor... läppstiftet har en kall gråbrun ton med en metallisk, nästan grönaktig, finish. läppglanset har en transparent ljuslila bas med skimmer/glitter i grått & grönt. supertrist på egen hand (de flesta läppglansen är ju faktiskt rätt så tråkiga), men perfekt i kombination med läppstiftet. när man grundar med det mörka stiftet & sedan toppar det med glosset så blir resultatet otroligt effektfullt! 90-tal & samtidigt futuristiskt.
 
 
 
 
 
 
 

amande

 
eftersom jag älskar DEN HÄR lyxiga kroppskrämen från l'occitane så kändes inte mer än rätt att jag unnade mig duscholjan från samma serie. amande-produkterna är berikade med mandelextrakt som gör huden supermjuk & förpackningarna har den där franskt parfymeri-känslan som är så typisk för l'occitane. den designen gör att deras produkter känns både exklusiva & organiska & den kombinationen tilltalar mig. duscholjan är mörkgul & något trögflytande & löddrar i kontakt med vatten. den lämnar ingen obehaglig hinna på huden, men det märks att det är en olja & ingen vanlig duschkräm eftersom vattnet pärlar sig på huden när man har duschat klart. ett tecken på att huden är insvept i myspys & gottigheter. många anser väl att det inte är någon skillnad på dyra & billiga duschkrämer, men med amande huile de douche är det verkligen STOR skillnad. särskilt för den som blir lite torr i kylan... jag blir sällan märkbart torr på kroppen, men jag kan däremot uppleva att billiga duschkrämer svider när jag har rakat mig, solat eller peelat mig.
 
 
 
 
 

luminous silk

 

 
armani luminous silk foundation är egentligen en foundation som är framtagen för att passa normal/torr hud. en foundation med en dewy finish. jag har normal till fet hudtyp & ibland till & med väldigt fet. men, luminous silk var en av 2014 års mest omtalade foundations & jag vill ju alltid ha de produkter som det snackas om. även om jag VET att något egentligen inte passar mig så bara MÅSTE jag prova.. giorgio armani beauty har foundations för många olika hudtyper, men nu var det just luminous silk som var på tapeten & då var detjust luminous silk som åkte upp på önskelistan... så jag beställde hem en flaska! många har frågat mig hur jag väljer nyans när jag beställer hem foundations från nätet & jag googlar mig helt enkelt fram för att hitta en lämplig nyans. den här gången kom jag fram till att 6,5 skulle passa mig bäst. den är något mörkare än medium & väldigt gyllene. färgmatchningen är en fullträff! & den gör verkligen skäl för sin titel då den är otroligt luminous. man får en medium täckning som är full med lyster! vackert & naturligt, men inte optimalt för just mig eftersom den där lystern bara ser glansig ut när min hud sätter igång med sin oljeproduktion framåt eftermiddagen. jag får toppa min make up med en riklig mängd puder för att få den matta finishen som jag har lärt mig att min hud kräver för att inte bli glansig efter bara en halvtimme & jag får tyvärr blotta eller matta ner glansen med puder alldeles för många gånger under dagen. att över huvud taget toppa en lystergivande foundation med puder känns ju bortkastat, eftersom hela poängen med luminous silk är att den ska se sådär härligt dewy ut.
 
luminous silk är en sagolik foundation OM man vill ha lyster & inte har problem med att huden blir fet när man är sminkad. produkten är hyfsat dryg så prislappen på 490 kronor känns inte helt insane. den glider på huden utan ansträning & har en riktigt fin finish. men, tyvärr så känns det inte som att den vill sjunker in i min hud. min hudtyp vill inte samarbeta med den & därför upplever jag inte att den fixeras ordentligt. make up:en ska bli ett med huden & inte kännas som ett klibbigt lager ovanpå ansiktet.
 
armani luminous silk foundation är kanske inte perfekt för mina behov, men den får ändå behålla sin plats i min sminksamling. den åker på när jag jag vill att det ska gå snabbt att bli snygg & när jag vet att jag inte har en 10-timmarsdag framför mig.
 
nu har jag förhoppningsvis lärt mig att inte falla för hypen mer i fortsättningen utan att istället vara medveten om vad just jag behöver!
 
 
 
 
 
 

rap-battle

 
min lördagkväll blev faktiskt riktigt lyckad! det är något speciellt med systrar.
det finns liksom ingen annan som jag kan göra rap-battle med i baren på mandarin.
 
 
 
 
 
Upp